Nyomtatóbolt

A takarékos nyomtatásért…

A tintasugaras nyomtatók titkai folytatás

 Beszáradás elleni praktikák:

A legjobb megoldás, ha nem jutunk el odáig, hogy beszáradjanak a patronjaink. Ennek egyetlen, és biztos módszere, ha legalább hetente használjuk a nyomtatónkat!

Ebben a “harcos” világban persze a legkisebb bajunk is nagyobb annál, hogy a nyomtatónkat figyelgessük, pedig sok pénzt veszíthetünk. Az a felhasználó, akinek nem folyamatosan kell nyomtatni, inkább lézernyomtatóban gondolkozzon, mert annál nincs ilyen probléma. És itt a folyamatosan a lényeg, az nem elég, hogy egyszer-egyszer sokat nyomtatunk, a rendszerességen van a hangsúly.

Ma az árak egyre inkább közelítenek egymáshoz, már nem akadály a túl magas lézerár, ezért akinek ritkábban kell nyomtatni, hosszútávon sokkal jobban jár egy lézernyomtatóval.

Tessenek tudomásul venni, hogy a gyártók “pénztet” akarnak rajtunk keresni. Mégpedig sokat!

Egy egyszerű halandó számára érthetetlen, hogy a nyomtatók kellékei sok esetben ugyan annyiba, vagy többe kerülnek, mint maga a nyomtató. Ha jól belegondolunk, nyomtatót nem minden nap vesz az ember, de ha használni is szeretné kellékekre szüksége lesz folyamatosan.

Ez egy előre megfontolt  pénzszivattyú. Egy zseniálisan felépített passzív jövedelemforrás!

Ha csak az az egyetlen lehetőség lenne, hogy eredeti patronokkal nyomtassunk, igazi úri passzió lenne a nyomtatás.

Még szerencse, hogy vannak alternatívák, melyeket a következő levélben kitárgyalunk.

Most azonban nézzük mit tehetünk, ha mégis beszárad a tinta a nyomtatófejbe:

Azt azonnal észrevesszük, ha a patron beszárad, mert nem nyomtat ugyebár. Az ellenőrzésnek van egy gyorsabb módja is, mikor nedvszívó papírra, pl. papír zsebkendőre rányomjuk a patront. A lenyomat elárulja milyen állapotban van a fej. Minden típusnak jellegzetes lenyomatot kell hagyni, általában a fej hosszának megfelelő hosszú csíkot a papíron. Mikor ez a csík szakadozott, vagy rövidebb, biztos jele annak, hogy néhány fúvóka el van tömődve. Ilyenkor még általában segít a számítógépről indított fejtisztítás.

Ha semmi nyomot nem hagy, akkor bevethetjük a praktikákat:

Hatékony lehet, ha egy összehajtott papír zsebkendőt még kettéhajtunk, és alaposan benedvesítünk. A tetejére mehet még egy csepp Domestos. Erre tegyük a patront. Támasszuk alá, hogy a fej felfeküdjön teljes felületével. Így állhat egy órát, majd óvatos törlés után be a gépbe, és nyomtatás.

Katt a képre a nagyításért

A következő módszer, a forró vizes áztatás.

Mint a képen, tegyük a patront egy befőttes üvegtetőbe, kb. 60 fokos meleg vízbe. 10 perc áztatás után meg lehet próbálni egy nyomtatást. A dolog lényege, hogy onnantól, hogy kivesszük a vízből a patront, minél kevesebb idő teljen el a nyomtatásig, hogy ne hűljön el a hőre kitágult nyomtatófej.

Ha ez sem segít komolyabb eszközökhöz kell nyúlni.

Érdemes lehet beszerezni egy ultrahangos mosót, mely minden felületről letakarítja az odaszáradt részecskéket. Ilyet használnak az ékszerészek, órások, de mobiltelefonok tisztítására is alkalmas. Hasznos lehet a saját ékszerek tisztán tartására is.

Öntsünk annyi desztillált vizet a kádba, hogy ellepje bőven a fejet. Miután lefut az időzítő, alaposan, de óvatosan töröljük szárazra a patront, és mehet a nyomtatóba. Fontos, bármilyen tisztítás csak akkor hatékony, ha utána rögtön nyomtatunk is a patronnal.

Van egy érdekes jelenség, mikor a teszt azt mutatja, hogy a patronunk megfelelően adagolja a tintát, és egy rövid nyomtatás után mégis vége. Semmi sem marad a papíron. Ez attól lehet, hogy a fúvókák tiszták, de a szűrő el van tömődve.

Ezt még megpróbálhatjuk egy kissé agresszívabb módszerrel orvosolni:

A szűrő irányában szúrjunk be a tűvel, és próbáljuk meg átszúrni magát a szűrőt, így készítve egy átjárót a tintának, hogy megfelelő sebességgel pótolhassa a nyomtatás során a fejből távozó tintát:

Persze ez már a “minden-mindegy” kategória, mert, ha túl nagy lyukat készítünk, folyhat a patron, és ez akár a nyomtatót is károsíthatja. Az ilyen művelet után tegyük le a patront néhány percre olyan helyre, ahol nem okoz kárt, ha mégis szivárogna a tinta. Ha egy óra elteltével sem folyik számottevően, akkor bátran behelyezhetjük a gépünkbe.

Az előző levél szavazásán elsöprő többséggel a “Canon CLI 8Bk, CLI 8C, CLI 8M, CLI 8Y” győzött, ime:

.

  • ©Copyright 2010 - nyomtatobolt.com
  • postacím:6800 Hódmezővásárhely Szántó Kovács János u.112.