Nyomtatóbolt

A takarékos nyomtatásért…

A tintasugaras nyomtatók titkai

 A nyomtatófejeket kétféle általános kialakításban készítik: a tintapatronba integrálva, illetve a nyomtatóba szerelt hosszú élettartamú nyomtatófej formájában, amelybe a tintatartályok helyezhetők. Az előbbi előnye, hogy fejbeszáradás esetén van lehetőség többféle módszert alkalmazni. (később részletesen)

Van azonban, hogy mégsem sikerül megszüntetni az eltömődést akkor viszont csak a patront kell cserélnünk, és mehet tovább a nyomtatás, míg ha a nyomtatóba vannak szerelve a nyomtatófejek, és esetleg beszárad a rendszerünk, csak a nyomtató belső tisztító programjára hagyatkozhatunk, ami komolyabb beszáradásnál már nem elégséges. Ebben az esetben a nyomtatónk egy szomorú utazás részese lehet a kuka felé.

Tehát a nyomtatófej fúvókái egy idő után eltömődnek, leggyakrabban a mikroszkopikus porszemcséktől vagy a megszáradt tintától. A probléma elkerülése azonban nagyon egyszerű: legalább hetente használni kell a tintasugaras nyomtatónkat! Sokszor elég csak bekapcsolni a gépet, mert a tesztelés során is történik egy kis tisztítás, de a leg jobb, ha egy minimális munkára késztetjük minden héten. Ha mégis észleljük a nyomaton a beszáradás jeleit, irány mielőbb a karbantartás menü!

Hogyan találjuk meg a számítógépünkön a nyomtató karbantartását?

A telepítés során, ha teljes driver-t telepítünk, ez tartalmazza azt a kis segédprogramot, mely elvégzi ezt a műveletet. Ok nélkül ne indítsuk el, mert a folyamat tintafogyással jár!

A leg több típus esetében így érhető el:

  1. Start menü
  2. nyomtatók faxok
  3. A megjelenő ablakban katt a nyomtatónk nevére jobb egérgombbal.
  4. A lenyíló menü utolsó pontja: „tulajdonságok”
  5. A megjelenő ablakban lent „nyomtatási beállítások”
  6. Az utolsó fülek egyike „szolgáltatások, vagy karbantartás”
  7. Végül a program elindításával megkezdődik a karbantartás
Az elérési út kissé eltérhet a különböző típusoknál, de nagyon hasonló.

 

Többször érkezett hozzánk az az észrevétel, hogy a “nyomtatóval csak feketén nyomtatok, de mégis kifogy a színes patron is!”
A színes tinta felhasználását számos körülmény okozhatja – elsősorban a nyomtatási minőség javítása, néha a nyomtató megbízhatóságának fokozása –, még ha a dokumentum csak fekete-fehér szövegnek és képnek tűnik is. Sok nyomtató kémiai kölcsönhatások segítségével javítja a normál papírra nyomtatott fekete szöveg és képek minőségét és tartósságát, úgy, hogy bizonyos fekete területekre kis mennyiségben színes tintát juttat.
Egyes, feketének tűnő képek fekete és színes tinták kombinációjából is állhatnak. A fekete-fehér képek és fényképek esetében előfordulhat hogy a készülék színkeveréket, úgynevezett „összetett feketét” használ, és ezzel a csak fekete színnel elérhetőnél határozottan jobb képminőséget és egyenletesebb szürkeárnyalatokat állít elő. Egyes tintasugaras nyomtatók pigmentalapú fekete tintát használnak, amely nem használható bizonyos tintasugaras fotópapírokkal. Ilyen esetben a sötét vagy fekete területeket színes tintából állítják elő.
A következő részben a patronok főbb típusait, és a  “NEM HIVATALOS” tisztítását részletezzük.

.

  • ©Copyright 2010 - nyomtatobolt.com
  • postacím:6800 Hódmezővásárhely Szántó Kovács János u.112.