Nyomtatóbolt

A takarékos nyomtatásért…

Szeretettel köszöntöm hírlevél olvasóink népes táborában.

 A sorozatunk első része a nyomtatók általános alapfogalmait taglalja. Célunk, hogy széles körben megismertessük a felhasználókat a lehetséges buktatókkal, így azokat elkerülhetik, ezáltal pénzt takaríthatnak meg.

A nyomtatók működési szempontból három nagy csoportra oszthatók. A legrégebbi megoldás a

tűs, más néven mátrixnyomtatók.

Ez a technológia hasonlít leginkább az írógép működésére, ahol egy festékezett szalag van a papír és nyomtató fej között.

A betűt ezen a festékszalagon keresztül üti a papírra, éppen úgy, ahogy az írógép, de egy fontos különbséggel: nincs minden betű előre elkészítve, hanem a fejből tűk ugranak ki, és ezek alakítják ki a betűket.

Minél több tűvel dolgozik a printer, annál szebb és bonyolultabb alakzatok rajzolhatók ki vele. Jellemzően 9-24 tűt használnak. Ez a típus számlaírásra ideális, hiszen a kissé „raszta” nyomatkép ehhez elfogadható, viszont fajlagosan a legolcsóbb nyomtatási megoldás, és egy folyamattal több példány készíthető.

A következő nagy csoport a

tintasugaras nyomtatók

csoportja, mely egy lényegesen fejlettebb technológia.
Ez a módszer folyékony tintával dolgozik, mely a patrontestben tárolódik, és a fejből tizedmilliméter átmérőjű csövecskéken keresztül préselődik ki elektromos impulzusok hatására, apró cseppecskék formájában. Ez a leg elterjedtebb technológia, világszerte az értékesítési listák élén áll. Egyes gyártók a tintasugaras nyomtatóknál vetik be a leg gusztustalanabb praktikákat.

Sok felhasználó panaszkodik, hogy megveszi a drága gyári patront, ami jó esetben sem elég a gyárilag jelzett oldalszámra. A nyomatköltségek igen eltérőek, hiszen a tintasugaras nyomtatóknál, egy oldal kinyomtatása, sokszorosa egy nagyteljesítményű fénymásolónál.

A nyomatköltségről tudnunk kell, hogy függ a lerakott festékmennyiségtől, vagyis attól, hogy egy lapot hány százalékkal fedünk le. Egy irodában átlagosan a papírlap 5-10%-ra kerül festék. Az otthoni használat során a nyomtatandó anyagok, szöveges dokumentumok vagy fotók – miatt ez az arány lényegesen magasabb, így egy festékpatron sokkal kevesebb nyomat elkészítésére elegendő.

A trend a gyártók részéről, hogy egyre kisebb tintapatronokat fejlesztenek, egyes típusok odáig mennek, hogy telített nyomat esetén, (pl.: DVD borítóból) csupán 10-15 oldal kinyomtatására elegendő. Ez semmiképp nem nevezhető felhasználóbarát megoldásnak. A tintasugaras nyomtatás csapdáira sorozatunkban részletesebben is kitérünk.

Van még egy elterjedt megoldás:

a lézeres nyomtatás.

Ez a típus száraz porral dolgozik, és a nyomtatásban résztvevő felületek elektromos töltöttségét használja a nyomat elkészítésénél.

Nézzük a működési elvet. Egy szelén hengert kb.1000V feszültségre töltenek fel. A megfelelő helyeken lézersugárral rávilágítanak, így ezeken a felületeken elveszti a töltését. Ezekhez a pontokhoz nem tapadnak majd az ellentétes töltöttségű festékpor szemcsék. Ezután a henger továbbfordul a toner felé, ahonnan (fekete-fehér nyomtatót feltételezve) a töltött részek magukhoz vonzzák a festéket. (Pontosan úgy, ahogy a megdörzsölt műanyag vonalzó magához vonzza a papírdarabot). A henger még tovább fordul, és a festéket „ráteszi” a papírra, azaz a negatív töltésű papír magához vonzza a pozitív festékport. A papír ezután 180 fokos hengerek között halad el, ahol a festék fixálódik, a szelén hengert pedig a folyamat végén megtisztítja egy szilikon penge, és újra feltöltik, hogy kezdődhessen minden elölről.

A technika megköveteli, hogy a nyomtatási információt előzőleg bitképpé alakítsuk, hiszen a lézer pontról pontra változtatja a henger töltését. Egy A4-es oldal így kb.: 1MB helyet, és elég sok számítási feladatot igényel. Ez az oka annak, hogy a jobb lézernyomtatók saját processzorral, és memóriával rendelkeznek. Ha olyat veszünk, aminek nincs processzora, vagy kicsi a memóriája, a saját számítógépünk kapacitását foglaljuk le nyomtatáskor, magyarul ilyenkor a gépünk lelassul. A lézernyomtatás trükkjeit is kitárgyaljuk a továbbiakban.

.

  • ©Copyright 2010 - nyomtatobolt.com
  • postacím:6800 Hódmezővásárhely Szántó Kovács János u.112.