Nyomtatóbolt

A takarékos nyomtatásért…

Sokkoló csalások a nyomtatás világából.

Mára már szertefoszlott a “boldog békeidők” idilli emléke, mikor az emberek alapvetően szerették, segítették egymást, csak úgy, minden érdek nélkül. Valami rejtélyes külső erő miatt mindenki embertársa fölé szeretne kerülni, mind anyagi, mind tekintélyi szempontból. Felcseperedett egy-két generáció, akinek semmi sem szent az érdekei érvényesítése ügyében. Ez pedig úgy formálta át a világot, hogy a tisztességes embereknek egyre nehezebb boldogulni, ami tovább generálja a csalások elbagatelizálását a köztudatban. Mert ugye nem nagy ügy, ha jegy nélkül szállok a buszra, bár a közlekedési vállalat tönkremegy, de hát “nekem mi közöm hozzá”?! Oldják meg a saját problémájukat!

Mert ugye nem nagy ügy, hogy már a lelkemet is odafizettem a banknak kamatos kamatként, és még mindig többel tartozok mint amennyit kaptam tőlük annak idején?

Mert ugye nem nagy ügy, ha a nyomtatómba való patronok, melyek néhány oldalra vannak lekorlátozva, többe kerülnek mint maga a nyomtató?

Kedves olvasó most, hogy jól felmérgeltük magunkat, próbáljunk hideg fejjel védekezni a világ csúnyaságaival szemben. Legalább is amire képesek vagyunk. Én is maradok a kaptafánál.

Egyes nyomtatókba olyan fékeket építenek, melyek lekorlátozzák a gép élettartamát. Egyik ilyen megoldás a tintasugaras nyomtatóknál a “hulladék tintatartály megtelt” hibaüzenet. (mi is ez? magyarázat) Ezt az üzenetet a gép szoftveresen állítja elő. Nem azt méri, hogy ez a tároló filc valóban megtelt-e, hanem a nyomtatott pixelek alapján saccol, és jelentős ráhagyással. Annyira, hogy a valósághoz semmi köze. Mikor kiírja a gépünk, hogy a hulladék tintatartály megtelt, és leáll, a filc egy negyede telt csak meg. Ez a “túlbiztosítás” nekünk sokba kerül, mert vagy elvisszük egy a típusnak megfelelő márkaszervízbe, ahol jó borsos áron újraindítják a gépet, vagy új gép után nézünk. Kevesen tudják, hogy van még egy lehetőség. Ezzel a két programmal magunk is resettálhatjuk a gépünket: IPTool vagy MPTool. Ezek a programok a Canon IP, illetve az MP sorozatának resettálására alkalmasak.

A legtöbb lézernyomtató gyártó egyik alattomos módszere, hogy az úgynevezett “fuser unit” azaz a nyomat rögzítésére szolgáló fűtő egység élettartamát korlátozza. Tehát nem elég nekik, hogy a borsos árú kazettákat (toner) folyton cserélgetheti a felhasználó, hanem általában 4-5 kazetta csere után letilt a fixáló is, (fuser) melynek az ára többnyire vetekszik a nyomtató új árával. és akkor még nem beszéltünk a képalkotó egységről, (imaging unit) amit szintén korlátoznak egyes típusokban. Vannak nyomtatók melyeknek ezek a részegysége egy kis rafinériával újra indíthatók. Ezért kifejezetten gondosan válasszunk nyomtatót vásárlás alkalmával!

És most nézzünk egy nem teljesen etikus módszert, amit egyes “elvetemült” felhasználó alkalmaz a gyártóval szemben, ha beszáradna a nyomtatója. Köztudott, hogy a tintabeszáradás esetén nem érvényesíthető a garancia. Ez különösen azoknál a típusoknál probléma, ahol a nyomtatófejek nem magán a patronon találhatók, (pl. Hp) hanem a tartálytól függetlenül a “kocsiban“. Jellemzően az Epson gépeknél. Na igen, de akkor mi a teendő? Egy legendás Jordan-féle dobással küldjük a kukába a nyomtatónkat?! Van aki nem ezt teszi. Ez a módszer annyira törvénytelen, hogy nem is írom ide ki. Ha Ön mégis tudni szeretné, kizárólag tájékoztatás céljából, elküldöm egy külön levélben. Természetesen senkit nem bíztatok ilyesmire, sőt kifejezetten elítélem az ilyen módszereket. Ami a hivatalos álláspontomat illeti.

Érdekel, pusztán a látóköröm bővítése céljából…

Keresztnév*

E-mail cím*

captcha

A továbbiakban a Canon Cl41 színes nyomtatópatron töltését mutatjuk be:


.

  • ©Copyright 2010 - nyomtatobolt.com
  • postacím:6800 Hódmezővásárhely Szántó Kovács János u.112.