Nyomtatóbolt

A takarékos nyomtatásért…

A papír

 A nyomtatáshoz legalább annyira fontos a papír, mint maga a nyomtató. Az úgynevezett sima nyomtatópapír, ami alatt a 80 grammos nyomdai- és másolópapírt értjük, alkalmas az egyszerű nyomtatásra.

Ez az általánosan elterjedt papír, az irodai- és otthoni munkára. A 80 gramm azt jelenti, hogy abból a papírból 1 négyzetméternyi darab súlya pontosan 80 gramm. Ezzel a viszonyszámmal jellemezhető a papír vastagsága. Nyilván, az a papír, amelyikből 1m2 120 gramm, vastagabb kell, hogy legyen.

Óriási minőségbeli különbségek lehetnek az egyes papírok között, vastagság, nedvszívó képesség, és a felület fényesség szempontjából.

A fényesség,

amely azt mutatja meg, hogy a papír felülete a rá eső fényt milyen mértékben képes visszaverni. Minél fényesebb a papír, annál szélesebb színtartományt képes megjeleníteni, szebbek a színek és jobb a kontraszt. A jó minőségű másolópapír akár 90-es fényességgel is dicsekedhet. Más dolog a felületi jelleg, a média külső felülete ugyanis lehet matt (a rá vetülő fényt egyenletes véletlen eloszlásban szóró) vagy fényes, illetve a kettő között, félfényes is.

Szín

Ezen kívül a felületi fehérség is jelentősen befolyásoló tényező. Egyes fehér papírok kis mértékben a sárga, mások a kék felé tendálnak, utóbbi azért lehet előnyös, mert erősebb fehérség-érzetet ad.

A tinták jelentős fejlődésen mentek át, így ma már szinte minden általános tintasugaras nyomtatóval jó kontrasztú, erőteljes dokumentumokat készíthetünk normál másolópapírra is, minden bevonat nélkül.

A tintasugaras nyomtatók nyomatminőségén sokat segíthetnek az emelt minőségű másolópapírok, melyek, ha nem is bevonatos, de vegyszerezett felülettel, egyenletes rostmintázattal gondoskodnak a csaknem lézer osztályú minőségről. Ennek egyik védjegye a ColorLok.

Duplex

Sok nyomtatóban található automata lapfordító (duplex). Ez lehetővé teszi, hogy egyszerűen nyomtassunk a lap mindkét oldalára, azaz takarékoskodjunk a papírral. Hihetetlen mennyiségű fát pusztít el a papíripar, hogy kiszolgálja a felmerülő igényeket. Önmagában a duplex használatával jelentős megtakarítást lehetne elérni ezen a téren.

A lézernyomtatók esetében ez nem jelent problémát, de egyes tintasugaras nyomtatók eláztathatják a papírt, mivel a mindkét oldalon történő nyomtatás, sok ponton dupla tintaterhet jelent. Ez a probléma elkerülhető, ha vastagabb papírt választunk, vagy a tinta telítettségén állítunk, esetleg, ha van rá lehetőség, a száradási időt hosszabbítjuk meg.

Nem minden papír, ami annak látszik.

A fotópapírok szinte kivétel nélkül bevonatos (coated) papírok. Ez azt jelenti, hogy nem pusztán alapanyagokból készült médiáról van szó, legfeljebb a merevséget biztosító belső réteg készült igazi papírból. A felső, nyomtatható felület áttetsző polimer óriásmolekulákból áll, melyek itatós vagy porózus szerkezetükkel gondoskodnak arról, hogy a tinta ne terülhessen szét nagy felületen, hanem a becsapódás helyén összegyűlve finom kontúrokat, nagy kontrasztot legyen képes létrehozni.

A természetes rostokból préselt papír kapillárisos szerkezetű, ezért azonnal a rostok mélységeibe vezetné a tintát, aminek szétszaladt szélű, halvány nyomat lenne az eredménye.

Feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a fotópapíron lévő bevonat többnyire nem hőálló. Ilyen papírt lézernyomtatóba nem szabad használni, mert ráolvad a 180 fokon működő rögzítő hengerre. A lézernyomtatókhoz külön hőálló fotópapírt szabad csak használni.

.

  • ©Copyright 2010 - nyomtatobolt.com
  • postacím:6800 Hódmezővásárhely Szántó Kovács János u.112.