Nyomtatóbolt

A takarékos nyomtatásért…

A nagy dilemma: tintás, vagy lézer?

Annak ellenére, hogy a számítástechnika és informatika térhódításával egyre több adatot tárolunk digitális formában, a kézzel fogható szövegeket semmi sem pótolhatja. Így nem meglepő, hogy még ma is az egyik legfontosabb periféria a nyomtató.

A nyomtató feladata, hogy a digitális információkat papíron jelenítse meg.
A fő adatáramlás a számítógéptől a nyomtató felé halad, azonban a modern nyomtatók már ellenkező irányban is tudnak információkat közölni. Így a számítógép értesül arról, ha begyűrődik, vagy kifogy a papír, és ha már kevés a festékanyag.

A nyomtatók általában rendelkeznek saját memóriával, hogy kisebb sebességük miatt ne tartsák fel a számítógépet a nyomtatás befejezéséig. Ezen kívül a modern operációs rendszerek képesek arra, hogy egy köztes lemezállományba (spooler) nyomtasson, így az alkalmazói programok folytathatják a munkájukat nyomtatás közben is.

A mono (FF) lézernyomtatók árai mára annyira lecsökkentek, hogy ez nem lehet akadálya a váltásnak. Ezek az olcsó lézerek is sokkal jobb minőségben tudnak nyomtatni, mint egy tintasugaras, és gyorsabban is. De csak fekete-fehérben. Lényegesen olcsóbbra jön ki egy FF lap, mint tintasugarassal, különösen ha abban nincs külön fekete patron, és a színesből kell kikeverni a fekete színt is.

A színes lézernyomtató viszonylag drága, a színes kazetta még drágább. A színes minőség összevethető, de valószinűleg egy drágább tintasugaras jobb színes képet tud, mint egy lézer. További hátrány, hogy lézernél korlátozott lehetőség van fotópapír használatára. Nyomtatási költség szempontjából ebben az esetben a tintasugaras nyer. Tehát váltani, csak annak érdemes, akinek nem feltétlen fontos a szín.

 A felhasználó szempontjából szinte mellékes a működési elv, a lényeg, hogy mindent összevetve sokkal hatékonyabb, kényelmesebb, és nem utolsó sorban gazdaságosabb egy FF lézernyomtató.

Hamarosan bemutatunk néhány lézerkazetta töltési módját is.

Most azonban nézzük az e heti nyertest: Canon pG40 fekete patron

.

  • ©Copyright 2010 - nyomtatobolt.com
  • postacím:6800 Hódmezővásárhely Szántó Kovács János u.112.