Nyomtatóbolt

A takarékos nyomtatásért…

VÉGRE LENNE ÉRTELME A 3D-S NYOMTATÓNAK A NAPPALIBAN

Közel száz terv érkezett a Design Terminál és a Varinex Zrt. közös „What-to-print-in-3D” (Mit nyomtassunk 3D-ben) ötletpályázatára. Az egyetemi oktatókból, építészekből álló zsűri már dolgozik a legjobbak listájának összeállításán.

Száz ötlet őrületesen sok. Még akkor is az, ha gallérból négy, lámpából legalább ugyanennyi, ékszerből pedig legalább fél tucat van az indulók között. Így is vannak azonban olyan ötletek, amelyeket akár holnap felrakhatnának az IKEA polcaira.

Az igazán tökéletes konyhai csepegtető talán nem is létezik, de legalábbis évekig lehet keresgélni, míg egy közepesen elfogadhatót talál az ember. Juhász Andrea eCloud nevű terve viszont csinos, okos, akár most beszerelnénk a konyhába.

Dizájnórával nem lehet mostanában melléfogni, ezért választottam be a tízes listába a Clop nevű, csuklómérethez idomuló, karkötőszerű órát. Ha elég jól néz ki nyomtatva – ez csak élőben fog kiderülni – akkor Csihar Marcell kütyüje akár a WAMP egyik menő darabjává is válhat.

Pelikán Kristóf egyszerű, mégis izgalmasan kinéző csörgőjén látszik, hogy ezt valószínűleg nem unják meg a babák. Az pedig már a szülőknek szóló részlet, hogy a külső héj mintája a belső gyöngyökön is ismétlődik.

A biciklit annyian próbálták megújítani és újra feltalálni az elmúlt öt-hat évben, hogy arról külön cikket lehetne írni. Túri Tamás terve azzal lógna ki ebből az anyagból, hogy nem a hajtást értelmezi újra, hanem a vázat teszi testre szabhatóvá. Csak azt nem tudom, mekkora nyomtató kell egy teljes bringa elkészítéséhez.

Dizájntárgy, játék és meditációs eszköz is egyszerre a Tetőtől talpig nevű puzzle. Szalai Bálint tervében a labirintusszerű, forgatható elemekből álló henger belsejében kell feljuttatni egy golyót. Ha a Rubik-kocka siker lehetett, ennek is kell adni egy esélyt.

Újabb puzzle, most a megrendelő által kiválasztott térképrészletből. Egyedi térképpel a whiskey-s pohártól a miniszoknyáig mindent lehet már rendelni, a 3D-nyomtatás lehetővé teszi, hogy kirakó is készülhessen. Lakos Dániel az ötletgazda, ha egyszer piacra dobja a Logiplacest, megvan az első vásárlója.

Ollé Gellért Print To Build kapcsolóelemei legózássá teszik a bútorkészítést. A lakásomat nem feltétlenül ilyenekkel rendezném be, de ideiglenes megoldásnak, tárolóhelyiség bebútorozására, időszakosan használt tér berendezésére nagyon jók lehetnek a szögelés nélkül összeszerelhető darabok.

A Viemann Sára tervezte HelmAir biciklis-bukósisak egyrészt a mezőny legvidámabb darabja a maga beépített légáramoltató járataival, másrészt a legbizonytalanabb is. Vajon miből fogják kinyomtatni, ami strapabíró is, de fel is veszi egy ütközés energiáját?

.

  • ©Copyright 2010 - nyomtatobolt.com
  • postacím:6800 Hódmezővásárhely Szántó Kovács János u.112.