Nyomtatóbolt

A takarékos nyomtatásért…

Itt a palacsintanyomtató robot

A Kickstarteren sok-sok érdekes projekt található, igaz, egyikről-másikról olykor-olykor kiderül, hogy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Legfrissebb hírünk főszereplőjére, a palacsintanyomtató robotra persze nem igaz ez az állítás.

A PancakeBot névre keresztelt ötletes újdonság egy ügyes családapa, Miguel Valenzuela keze munkáját dicséri. A norvég “ezermester” gyermekei kedvében szeretett volna járni az új alkotással, amelynek első működő prototípusa LEGO építőkockák felhasználásával készült el még 2013 folyamán. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, így volt idő a PancakeBot tökéletesítésére is. A projekt mára már odáig jutott, hogy feltűnt a Kickstarteren is, ahol az ötletgazda eredetileg 50 000 dollárnyi támogatást szeretett volna összekalapozni a termék gyártásának beindításához, ám ezt az összeget már az első napon sikerült túlszárnyalni – jelenleg már bőven 100 000 dollár felett jár a projekt.

A PancakeBot egy egyszerű szerkezet, amelynek felépítése nagyon hasonlít a 3D-s nyomtatókéra, csak ebben az esetben nem használati tárgyak, hanem ehető “műalkotások” kerülnek a tárgyasztalra. A 430 x 210 milliméteres munkafelület teflonbevonattal rendelkezik, fűtéséről pedig elektromos fűtőszál gondoskodik. A forró tárgyasztalra egy tubusból nyomja ki a rendszer a kellő mennyiségű palacsintatésztát, ami végül a megadott terveknek megfelelő alakzatot képez a forró felületen. A tészta kijuttatása vákuum és sűrített levegő alkalmazásával történik.

A palacsintanyomtatóhoz egy SD kártyán több kész tervet is kapunk, de a mellékelt szoftver segítségével saját magunk is tervezhetünk egyedi palacsintákat – kávézók vagy éttermek akár saját logójukat is kisüthetik, így kedveskedve a vendégeknek. Az app PC-re és Mac-re egyaránt elérhető, használata pedig nagyon egyszerű: csak meg kell rajzolni az alakzat vázát, majd a megfelelő részeket ki kell színezni, így azokat tésztával tölti ki a nyomtató. A PancakeBot egyelőre sem vezetékes, sem vezeték nélküli kapcsolaton keresztül nem képes a tervek fogadására – csak SD kártyán található tervrajzokkal tud dolgozni, így a kész tervet a nyomtatás megkezdése előtt SD kártyára kell másolni.

A tészta kijuttatását végző rendszer többféle viszkozitású palacsintatésztával is tud dolgozni, a rendszer légnyomásának erősségét pedig az adott tészta paramétereinek megfelelően könnyedén testreszabhatjuk. A tésztát ételfestékkel akár színezni is lehet, ám a nyúlós, ragadós összetevőket dugulásveszély miatt kerülni kell (például a csokoládét). A tésztatartály a nyomtatás végeztével természetesen könnyedén tisztítható.

A PancakeBot dizájnjának tökéletesítéséhez a fejlesztő egy nagyvállalattal, a StoreBound-dal is együttműködésbe lépett, így a PancakeBot kereskedelmi forgalomba szánt kiadása már az év közepére elkészülhet.

Az ötletes újdonságot a kellően gyors támogatók már 149 dollárért megvehették, ami 150 dolláros árengedményt jelent, ugyanis a PancakeBot 299 dollárba kerül majd, ha júliusban az üzletek polcain is feltűnik. A 149 dolláros és a 169 dolláros példányok már elfogytak, így legalább 179 dollárral kell támogatni a projekt sikerét, ha saját PancakeBot-ra vágyunk.

.

  • ©Copyright 2010 - nyomtatobolt.com
  • postacím:6800 Hódmezővásárhely Szántó Kovács János u.112.