Nyomtatóbolt

A takarékos nyomtatásért…

HP DeskJet Ink Advantage 5525: út az olcsóbb nyomtatás felé

 

Olcsón többet nyomtatni?! A HP új nyomtatócsaládja felére csökkentheti a tintaköltséget.

Mi az az Ink Advantage?

A nyomtatási költségek visszafogására az árérzékeny régiókban (ahova hazánk is tartozik) Ink Advantage címmel érdekes koncepcióba fogott a HP idén ősszel. A gyártó olyan új, otthoni tintasugaras nyomtatókat és multifunkciós gépeket dobott piacra, amelyekhez a korábbi készülékeknél nagyobb kapacitású tintapatronokat mellékelnek, ugyanakkor ezen kellékanyagok ára megegyezik az eddigi gépek kistöltetű patronjainak árával. Innen ered az új termékeket népszerűsítő szlogen: “Akár kétszer annyi oldal nyomtatása változatlan áron”.

Akár 2X több nyomtatás ugyanannyiért...hirdeti a matrica.
Akár 2x több nyomtatás ugyanannyiért… hirdeti a matrica

Ha a számokat nézzük, akkor valóban erről van szó. Példának okáért vegyük az eddigi, nem Ink Advantage patronokból a HP 364-et, ami 6 ml festéket tartalmaz 2290 forintos áron, ezzel szemben az új HP 655 patron 14 ml-es űrtartalommal bír, ennek ára pedig 2990 Ft. Mindez azt jelenti, hogy míg előbbinél egy milliliter 382 forintba kerül, addig az utóbbinál már csak 214 forintot fizetünk ugyanennyiért. Nyomtatható lapok számára vetítve ezeket a költségeket a HP 364 esetében közel 10 Ft/oldallal számolhatunk, míg a HP 655-nél ez 5,5 forintra csökken. Az Ink Advantage patron akkor is nyerésre áll, ha a 364XL-t állítjuk ellene csatasorba, ami 4590 Ft-ot kóstál és 18 milliliteres, tehát egy egység 255 Ft-ba kerül. Ráadásul a kinyomtatható oldalak száma a HP 364XL esetében is csak 550 oldalra van hitelesítve, akárcsak az újabb HP 655, ami kicsit tovább ront az idősebb patron esélyein: az XL-lel 8,4 forint egy oldal előállítási költsége, szemben az Ink Advantage 5,5 forintos árával. És akkor a színes oldalakat még nem is számoltuk!

Persze a megadott lapszámok csak elméleti értékek, hiszen a gyártók ISO szabványú (5% lefedettség) oldalakat számolnak, otthon pedig ettől eltérő igények is felléphetnek, így ez lehet akár jóval több vagy kevesebb is. Főleg akkor borul a papírforma, ha becsúszik 1-2 fotó vagy komolyabb színes oldal. Ezenkívül bele kell számolni a rendszeres automatikus fejtisztításokat is, ami gyakorlatilag a patronban lévő tintával történik, tehát ez is csökkenti a kinyomtatható oldalak számát – főleg, ha sűrűn ki-be kapcsolgatjuk a készüléket. Érhető (anyagi és technikai) okokból annak tesztelésére nem vállalkoztunk, hogy kiderítsük, valóban tudunk-e többet nyomtatni az új patronokkal, de a megadott értékek és a változatlan nyomtatási- és patrontechnológia alapján szinte biztosak lehetünk benne, hogy az Ink Advantage technológiával csökkenthetjük fajlagos költségeinket.

Mint azt a cikk elején említettük, az új patron az új Ink Advantage készülékekhez jár és vásárolható, a korábbi nyomtatókkal nem kompatibilis. Viszont aki havonta csak pár oldalt nyomtat, annak nem feltétlenül érdemes a régi készüléket azonnal tűzre dobnia, ám bizonyos oldalszám felett már megtérülhet a befektetés. Akik most terveznek új készüléket venni, azok számára az új modellcsaládot érdemes keresni, amiben a korábbiakhoz hasonlóan most is mindenki megtalálhatja a saját igényeihez szabott modellt – ezekről bővebben már beszámoltunk korábbi hírünkben.

Tesztünkhöz a DeskJet Ink Advantage 5525 e-All-in-One modell érkezett, amely majdnem a kínálat legnagyobb tagja, ennek megfelelően nemcsak nyomtat, hanem szkennel és másol is. Apropó, nyomtatás! A négypatronos 5525-ös duplexben (kétoldalasan) is nyomtat, és mint tudjuk, a kétoldalas nyomtatás is spórolást jelent! Igaz, ezen a téren nem egy villám, de legalább a papírt nem kézzel kell forgatni.

Főbb paraméterek
Termék megnevezése HP DeskJet Ink Advantage 5525 e-All-in-One
Nyomtatási technológia tintasugaras (négypatronos rendszer)
duplex nyomtatás Van
Nyomtatási sebesség monokróm: 11 oldal/perc A4, vegyes: 8 oldal/perc A4
Nyomtatási felbontás 1200×600 dpi
Nyomtatónyelv HP PCL 3 GUI
Scannelés sebessége – (síkágyas, kézi adagolás)
Scannelés felbontása 1200×2400 dpi
Bemeneti papíradagoló kapacitása 80 lapos tálca
Kimeneti papíradagoló kapacitása 15 lap
Havi terhelhetőség 300-400 oldal javasolt, maximum 1000 oldal
Papírtömeg A4: 75-90 g/m²; fotópapír: max. 300 g/m²
Memória mérete 64 MB
Csatlakozók USB 2.0, IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi, kártyaolvasó (SD, MMC, MS Duo)
Méret 436 x 545 x 146-415 mm
Tömeg 5,05 kg
Gyártó weboldala www.hp.hu
Termék weboldala HP DeskJet Ink Advantage 5525
Fogyasztói ár 29 390 Ft
Garancia 1 év
Fekete tintapatron kapacitása 500 lap
Fekete tintapatron ára 2990 Ft
Színes tintapatronok kapacitása 600 lap
Színes tintapatronok ára 2990 Ft / szín (ciánkék, bíbor, sárga)

 

A nyomtató közelebbről

Az Ink Advantage eljövetelével a PhotoSmart sorozatnak kvázi leáldozott, így az otthoni nyomtatók is a DeskJet név alá sorakoztak fel, így a tesztre érkező 5525 is ezt a nevet viseli már, és hivatalosan a PhotoSmart 5510 utódjának számít.

Az új név- és típusszám kívülről csak kisebb mértékű változást hozott, lényegében az egyetlen szembetűnő eltérés a színes érintőkijelzővel kapcsolatos, ami 6 helyett 6,75 cm átmérőjűre nőtt, és felettébb jól használható konfiguráláshoz vagy akár komolyabb dolgokra is – például helyből indított nyomtatásra a beépített alkalmazások segítségével (erről még lesz szó).

A termék nevében felbukkanó e-All-in-One sem véletlen: a multifunkcionalitáson túl az ilyen jelölésű HP készülékekhez szorosan hozzátartoznak az internetes és hálózati szolgáltatások is. A nyomtató ugyanis nem csupán USB portról üzemeltethető, és nem csak képes memóriakártyáról/memóriakártyára dolgozni, hanem a beépített Wi-Fi vezérlővel folyamatosan kapcsolódhat az otthoni hálózatra.

Ezt az előnyt kihasználva bárhonnan, vezeték nélkül küldhetünk az eszközre nyomtatási feladatot, és ehhez még otthon sem kell tartózkodnunk. A nyomtató e-mailen keresztül is képes fogadni ezeket, ha a HP e-Print szolgáltatásán belül egy külön e-mail címet generálunk a nyomtatónak. Sőt ezen a címen keresztül akár beszkennelt dokumentumainkat is képes elküldeni saját címünkre, így a gépet sem kell feltétlenül bekapcsolni. Végül a hálózati szolgáltatásokkal szoros összefüggésben megemlítendők azok a hasznos apró alkalmazások, amelyek sora bővíthető az interneten keresztül, mint például szótár vagy kottalap nyomtatása, űrlapkészítő, sudoku vagy kifesthető, kivágható formák, figurák gyerekeknek (a teljes lista a HP ePrintCenter oldalán található).

Nem túl bonyolult üzembe helyezni...
Nem túl bonyolult üzembe helyezni

A DeskJet 5525 felépítése és kezelése egyáltalán nem bonyolult, és szerencsére külső tápegységgel sem kell szenvedni. Beüzemelése sem ördöngösség, és természetesen a fejkalibrálást is automatikusan elvégzi némi felhasználói segítséggel. A Wi-Fi beállításhoz sem kell a CD-t elővenni, mert az érintőképernyő segítségével ezt is beállíthatjuk könnyedén – persze a meghajtóprogramokhoz nem árthat a lemez, vagy az internetről letölteni a legfrissebbet, ahol kiválaszthatjuk, hogy a teljes programcsomagot letöltjük vagy csak a meghajtóprogramot. Előbbi egyébként kezdők vagy kényelmet kedvelő otthoni felhasználók számára ajánlott, még akkor is, ha elég nagy helyet foglal, mert így minden fontos dolgot elérhetünk egy közös felületen.

A papír betöltése a lenyitható előlap mögé rejtett, kihúzható tálcán keresztül történik, aminek vége még pluszban kihajtható, és a kimenő papír megtámasztására szolgál. Egyik tálca befogadóképessége sem vetekszik a nagyobb készülékekével, de jellemzően otthoni környezetben, ahol csak pár tíz oldal kinyomtatására van szükség, ez vélhetően nem lesz probléma.

A fotó és borítéknyomtatás viszont ugyanarról a tálcáról indítható, mint amiről az A4-es oldalaké, ezért ilyen speciális igényeknél csereberélni kell a papírokat. Meg kell jegyezni, hogy a modell nem rendelkezik papírfelismerő funkcióval, így speciális papírok esetében a szoftverben elvégezhető papírral kapcsolatos beállítások nem opcionálisak, ha a legjobb eredményt akarjuk elérni a papír tudásához mérten is.

 
A szervizfedél felnyitásával nem csak a patront tudjuk kicserélni, hanem az
esetlegesen beragadt papírt is könnyen kiszedhetjük ebből az irányból

Teljesítmény, értékelés

A készülék meglehetősen halkan dolgozik, és a sebesség is elfogadható. Saját méréseink szerint a nyomtató a megadott 11 FF lap/perc sebesség közelében dolgozik: szokásos tesztünkkel normál minőségben 10 lapot nyomtattunk 1 perc alatt, míg draftban 13-ra nőtt ez a szám (szintén fekete-fehérben). Megdolgoztattuk a nyomtatót kétoldalas nyomtatás során is, ennek sebessége azonban – ahogy a bevezetőben is említettük – nem túl acélos: 1 oldal kinyomtatása 35 másodpercet emészt fel, tehát jó esetben 2 oldal/perc teljesítménnyel számolhatunk.

Színátmenet Normal / Best minőségi beállításokkal normál papíron 
Színátmenet Normal / Best minőségi beállításokkal normál (!) A4-es papíron. Fotóknál a legjobb (best) minőségi beállítás erősen ajánlott!

A színes oldalak nyomtatára megadott 8 lap/perc természetesen nem fotóra vonatkozik, azok kinyomtatása tartalomtól, mérettől és minőségtől függően változhat. De jó munkához idő kell, márpedig a nyomtató erőssége a fotónyomtatásban rejlik. Mind az A4-es, mind a 10 x 15 cm-es fotók minőségével elégedettek voltunk, de ehhez jó fotópapírra is szükség van, ami szintén található a HP kínálatában. A fotóteszthez HP Premium, Premium Plus és Advanced papírokat használtunk, de mindegyik jól szerepelt, már ami a nyomatminőséget illeti: a színek pontosak és élénkek, szemcsésedésnek nyoma sincs, és ezeken a papírokon a színátmenetek is sokkal jobbak. Várhatóan a nyomat élettartamára sem lesz panasz, a HP ugyanis az eredeti kellékanyagok gyártása során erre mindig is nagy hangsúlyt fektetett.

Tesztábrák normál papíron Draft / Normal / Best minőségben  
  
Tesztábrák normál papíron Draft / Normal / Best minőségben

A fekete-fehér nyomatok minőségével többé-kevésbé elégedettek voltunk, de a nagyon apró betűkkel (6 ponttól lefelé) nagyon megküzdött a nyomtatómű, ahogy az a fenti képen is látható. Felette viszont nem volt gond, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy ennél szebb nyomatokat is lehet készíteni drágább készülékekkel.

3 pt betűk nyomtatása Draft / Normal / Best minőségi beállítások mellett  
3 pt betűk nyomtatása Draft / Normal / Best minőségi beállítások mellett

Meglátásunk szerint, ha csak simán iratokat nyomtatunk, nem feltétlenül érdemes a legjobb módot választani azon egyszerű oknál fogva, hogy ez a nyomatminőségben nem eredményez könnyen észrevehető javulást. Ugyanakkor a draft (vázlat) és a normál módok között már látható az eltérés, így nem véletlen a kettő elkészülte közti sebességkülönbség sem.

A CIS szkenner nem villámgyors, de sebessége elfogadható, minősége pedig teljesen vállalható, míg szoftverezettsége kiváló, bár az előolvasás sok esetben felesleges lenne, ha tudjuk mit és milyen beállításokkal akarunk szkennelni vagy csak gyors egymásutánban kellene beolvasni.

Értékelés

A HP egy olyan csomagot kínál az Ink Advantage-dzsel, amivel valóban lehet az eddiginél olcsóbban nyomtatni. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ez egy otthoni készülék, ami nincs 30 000 forint, így nem érdemes képességeit komolyabb és drágább gépekkel összehasonlítani. Ám ezért a pénzért kapunk érintőképernyőt, Wi-Fi csatlakozást és duplex egységet, plusz kártyaolvasót is. A kezelhetőség és szoftverezettség véleményünk szerint ideális otthoni felhasználóknak, főleg azoknak, akik nem mozognak otthonosan a számítástechnika világában, vagy legalábbis mindenféle mélyebb érdeklődés nélkül használnak PC-t. Nekik nagy segítség lesz a méretes, de egyértelmű keretrendszer, a magyar menü, és véleményünk szerint az érintőkijelző is.

 

Természetesen tesztalanyunknak is van olyan kihívója más márkákból, amelyik a kellékanyagok árát tekintve is megközelítőleg hasonló szinten van, de mivel egyelőre nem volt hozzá szerencsénk, így képességeiről nincs kézzelfogható tapasztalatunk. Mindenesetre azt kell mondanunk, hogy a tesztelt nyomtató nem olyan nagy befektetés, az 5-6 forintos fekete-fehér (és 20 Ft/oldal vegyes) lapköltség pedig igencsak jó eredmény, így nem rossz választás, ha nincsenek nagy irodai igényeink. Ennyiért még a sarki fénymásolóba sem érdemes leugrani. Persze a nyomtató vételárát is meg kell fizetni, de cserébe nem csak nyomtat, hanem másol és szkennel is, így ezt is beleszámolva bizonyos nyomtatásmennyiség felett behozhatja az árát. Ráadásként szükség esetén még 1-2 fotót is kinyomtathatunk vele, és ezek minőségére sem lesz panasz – ekkor azonban jóval nagyobb tintafogyasztásra kell felkészülni, és nem árt 1-2 fotópapírt is kézközelben tartani. Amennyiben ezeket a képességeket nem használjuk, és csak nagy mennyiségben nyomtatunk fekete-fehérben, akkor egy drágább gép, esetleg egy lézer jobb választás lehet a nyomatminőséget is figyelembe véve.

.

  • ©Copyright 2010 - nyomtatobolt.com
  • postacím:6800 Hódmezővásárhely Szántó Kovács János u.112.