Nyomtatóbolt

A takarékos nyomtatásért…

Epson L120: nyomtatás fillérekért?

Epson L120

Az Epson már egy ideje jelen van a piacon a külső, nagykapacitású tintatartályos, micro piezofejes nyomtatójával, de csak tavaly kezdtek teljes pályás letámadást ezen a fronton. Már akkor is volt a gyártónak egy egész kicsi, belépőszintű modellje, az L110, de idén előrukkoltak a továbbfejlesztett L120-assal, ami nem csak a legkompaktabb a családon belül, de a külső tintatartályt végre fixen rögzítették a házhoz, ami a korábbi modelleknél nem volt megoldott.

De miről is van szó tulajdonképpen? Az Epson célja, hogy a felhasználó megszabaduljon a bonyolult rendszerű, mindenféle védelemmel ellátott, alacsony oldalszámra elegendő, ezáltal sűrűn cserélendő és drága tintapatronoktól. Ezek ugyanis nem csak a nyomtatást drágítják, de életre hívják a nem eredeti kellékanyagok gyártását is, amelyek a kétes származás mellett befolyásolhatják a nyomat minőségét és a készülék élettartamát is. Az Epsonnál tehát fordítva gondolkodnak: drágább a készülék, ellenben fajlagosan nézve sokkal olcsóbb az eredeti kellékanyag, kvázi nincs értelme utángyártott megoldások után nézni. Természetesen ezt kihasználva az Epson nem rest odadörgölni ezt a konkurencia orra alá a “Nyomtasson jóval többet sokkal kevesebbért” szlogen formájában – a konkurencia eredeti szlogenje ugyanis úgy hangzik, hogy “Akár 2x több nyomtatás ugyanannyiért”.

Mielőtt rátérnénk a konkrét számokra, azaz hogy mennyibe is kerül a nyomtatás az Epson rendszerével, és belekezdenénk a nyomat minőségének elemzésére, nézzük meg, hogy mit tud papíron a legkisebb, L120-as modell! Az igencsak kompakt és könnyű, fekete házba bújtatott készülék látszólag könnyedén elfér az asztalon, ám arra nem árt odafigyelni, hogy fizikai valójában nincs kimeneti papírtálca, azaz a kész nyomat az asztallapra érkezik. Ez egyrészt jó, mert így a tálca nem foglal helyet, ugyanakkor a készülék nem helyezhető az asztal szélére, hiszen akkor a papír a földre hullana.

Az eddig látott, patronos tintasugaras készülékekhez képest kívülről az egyetlen feltűnő eltérés a jobb oldali kidudorodás, ahol a tintatartályok rejtőznek. Ellenben tehát a patronos készülékekkel, a tank nem belül kap helyet, de jobb is ez így, ugyanis oldalról rápillantva rögtön láthatjuk, hogy mennyi tintával gazdálkodhatunk, így nem vagyunk a sokszor megbízhatatlan szoftveres tintaszintbecslésre kárhoztatva.

A kezdőcsomagban 40 milliliteres tintát találunk, az utántöltéshez vásárolható kiszerelés 70 milliliteres
A kezdőcsomagban 40 milliliteres tintát találunk, az utántöltéshez vásárolható kiszerelés 70 milliliteres

A külső tartály értelemszerűen kívülről tölthető fel, nincs szükség a készülék felnyitására, de erre amúgy sincs nagyon lehetőség, csupán egy kisebb szervizajtón kukucskálhatunk be. A mérnökök egyébként nem bonyolították túl az utántöltést: a tinta műanyag palackokban érkezik, amit felbontás után a gumidugóval védett tankokba kell tölteni. Lényegében ilyen egyszerű a művelet, nincs chip, patronlejárat vagy egyéb hókuszpókusz. Mindössze arra kell figyelni, hogy ne öntsük mellé, mert bár a nyomtatóról könnyen letörölhető a tinta, de máshonnan (például a kezünkről) már kevésbé.

Nincs túlbonyolítva az L120 kezelőpanelje sem, ilyen ugyanis lényegében nincs, csupán két gombot találunk rajta, a beállításokat pedig szoftverből végezhetjük el.

  

Ami a csatlakozást illeti, a készülék nem bőkezű, egyetlen USB-n kívül mást nem kapunk, így hálózati nyomtatás vezetékkel és vezeték nélkül sem lehetséges, természetesen azt az egyetlen esetet leszámítva, ha olyan routert használunk, amin van nyomtatómegosztásra képes USB port.

 

Teljesítmény, nyomatminőség

Főbb paraméterek
Termék megnevezése Epson L120
Nyomtatási technológia micro piezofejes tintasugaras (négytintás rendszer)
duplex nyomtatás nincs (manuális)
Nyomtatási sebesség monokróm: 8,5 oldal/perc A4, vegyes: 4,5 oldal/perc A4
Nyomtatási felbontás 720×720 dpi
Bemeneti papíradagoló kapacitása 50 lapos tálca
Kimeneti papíradagoló kapacitása
Papírtömeg A4: 64-90 g/m²; fotópapír: n.a
Csatlakozók USB 2.0
Méret 416 x 215 x 130 mm
Tömeg 2,4 kg
Gyártó weboldala www.epson.hu
Termék weboldala Epson L120
Fogyasztói ár 34 990 Ft
Garancia 1 év vagy 15 000 oldal
Fekete tintatartály kapacitása 4000 lap
Fekete utántöltő ára 1890 Ft
Színes tintatartályok kapacitása 6500 lap
Színes utántöltő ára 1890 Ft / szín (ciánkék, bíbor, sárga)

A gyártó meglehetősen szűkszavúan bánik a technikai paraméterekkel, például nem tesz említést a fotópapírok használatáról és a zajszintről sem. Előbbinek használata persze nem akadály, utóbbival kapcsolatosan pedig itt érdemes megjegyezni, hogy az L120 igen halk masina, csak a papír behúzása jár egy kisebb csattanással, de a nyomtatómű rendkívül halkan dolgozik.

Sebesség

Most pedig térjünk rá a legfontosabb paraméterek elemzésére, és kezdjük rögtön a nyomtatási sebességgel! A gyártó percenként 8,5 oldalt ad meg monokróm nyomtatás esetén, ám nekünk ezt nem sikerült teljes mértékben igazolni, nagyjából 7 oldalt sikerült vele elérnünk, mindezt normál nyomtatási módban. Draft, avagy vázlat mód nincs, a jobb minőségű nyomtatás viszont választható opció. Ebben az esetben lassulással kell számolni, azaz nagyjából 3 oldalt nyomtat ki egyetlen perc alatt. Ezek a számok igen távol vannak a világbajnok értékektől, de cserébe a jobb minőséget választva tényleg sokkal szebb nyomatot kapunk.

Nyomatminőség

A normál minőség opciót választva a nyomat minősége más tintasugaras nyomtatókhoz viszonyítva inkább a vázlat és a normál mód közé esik. Ezzel szemben a jobb minőség opció tényleg szép nyomatot eredményez, de cserébe, mint említettük, jelentős lassulást kell elkönyvelni. Véleményünk szerint a normál beállítás bőven megteszi a mindennapos munkához, de szakdolgozatot vagy olyan hivatalos iratot, ahol a megjelenés számít, érdemes inkább a magas fokozatot használni, és kivárni a plusz időt.

   
Betűméret minőségteszt normál és magas minőség | Betűnyomtatás minőségteszt normál és magas minőség

  
Képnyomtatás minőségteszt: a magas és normál minőség összehasonlítása

 
Színek és szürkeárnyalatok összehasonlítása normál és magas minőségi beállítás mellett

   

   

   

   

   

A képnyomtatás esetében is jól látható a minőségbeli különbség a normál és a magas beállítás mellett. Utóbbinál a színek élénkebbek, a kép kontrasztosabb, az átmenetek is szebbek, a szürke árnyalatok nem mosódnak össze, illetve jóval kevesebb a csíkozás is. A geometriai ábráknál és a vonalaknál is felfedezhető minőségbeli különbség, ahogyan az a nyomtatott tesztképeken is jól megfigyelhető.

Költségek, fogyasztás, értékelés

Nyomtatási költségek

A piszkos anyagiak alakulását is megvizsgáltuk, hiszen ez a legfőbb előnye a tartályos kialakításnak. A számításokhoz nem az induló, egyenként 40 milliliteres palackokból álló készletet vettük alapul, hiszen ennek áráról nincs információ és nem is vásárolható meg külön, így az utántöltő szettben árult 70 milliliteres kiszereléssel kalkuláltunk. Ebből a fekete tinta a gyártó szerint 4000 oldalra elegendő, ami kevesebb mint fél forintos lapköltséget jelent. A színes tartályok egyenként (5%-os lefedettség mellett) 6500 oldalra elegendőek, így egy vegyes oldal (a feketét is beleszámolva) 1,35 forintos költség alatt jön ki. Mondanunk sem kell, hogy ezek az összegek töredékei annak, amire más patronos masinák képesek. Persze fotónyomtatás esetén jóval magasabb összeggel kell számolni, hiszen ilyenkor a lefedettség sem öt-húsz százalékos.

Fogyasztás

A készülék fogyasztása igen barátságos, munka közben sem haladja meg a 10 wattot a felvett teljesítményfelvétel. Üzemkész állapotban mindössze 1,8 wattos fogyasztással kell számolni, míg alvó üzemmódban (ahonnan rendkívül gyorsan visszatér) már csak 0,6 wattot produkál – mindegyik valamivel alacsonyabb, mint a gyári adatok. Érdekes módon kikapcsolt állapotban a fogyasztásmérőnk 0,7 wattot mutatott, többet, mint alvás közben, így egyedül itt nem sikerült reprodukálni a gyári (0,3 wattos) értéket.

Vélemény, értékelés

Nincs könnyű dolga az Epsonnak, legalábbis véleményünk szerint, ugyanis kissé nehéz kategorizálni a készüléket. A gyártó az L120-at nem otthoni, hanem üzleti felhasználásra szánja, ami érthető, hiszen ennél jóval olcsóbban juthatunk ma már otthoni multifunkciós fotónyomtatóhoz, ami sok szempontból jobb választás, hiszen nem árt, ha néhanapján kéznél van egy szkenner vagy éppenséggel lehet másolni is. Persze ha valaki megelégszik kizárólag a nyomtató funkcióval, és valóban sokat nyomtat (például egyetemi jegyzetet stb.), annak nem rossz választás az L120, hiszen a plusz költség viszonylag hamar megtérül, ha figyelembe vesszük, hogy tizedáron nyomtathatunk (0,5 forint vs. 5-6 forint). Nem mellesleg az újratöltés is kisebb megterhelést jelent anyagi szempontból, hiszen bőven tízezer forint alatt megúszhatjuk, és a nagy kapacitás végett erre nincs is olyan gyakran szükség.

Az ajtót felnyitva nem sok látszódik a nyomtatóműből
Az ajtót felnyitva nem sok látszódik a nyomtatóműből

Más kérdés, hogy üzleti használatra elég-e a nyomtató tudása, vagyis milyen típusú használatról lehet szó egészen pontosan? Nyilván a Wi-Fi és a hálózati képességek hiánya miatt csak kis iroda jöhet szóba, vagy egy helyi, személyes munkaállomás, esetleg egy laborgép, aminek külön nyomtatóra van szüksége, de nem szempont a gyorsaság és a mindent leigázó, fotóminőségű nyomat, de annál inkább fontos a karbantartásra fordított idő minimalizálása és az alacsony fogyasztás – illetve a +2 éves garanciakiterjesztés, amire szintén van opció a gyártónál. Az Epson L120-nak tehát egyértelműen megvan a maga helye a piacon, és az nem feltétlenül a klasszikus értelemben vett irodai vagy otthoni felhasználás, noha előbbire van ultranagy kapacitású tartályos megoldás a gyártó kínálatában, de ezeknél még jobban a zsebbe kell nyúlni. Összességében véve lenne még mit javítani az L120 sebességén, főleg ha ezt a paramétert párban nézzük a nyomatminőséggel, de a tartályos megoldás nekünk kifejezetten tetszett.

.

  • ©Copyright 2010 - nyomtatobolt.com
  • postacím:6800 Hódmezővásárhely Szántó Kovács János u.112.